MENÜ

Gyógyító masszázs


Mi is az masszázs?

 

A masszázs, a testfelületen alkalmazott mechanikus behatás, mely meghatározott technikával történik. Egészségünk és lelki harmóniánk megteremtése a cél. Serkenti a vérkeringést, ezáltal befolyásolja a szívritmust és a vérnyomást. Hatással van az idegrendszerre, oldja a stresszt és az izmok feszültségét, továbbá elsimítja az idegpályákon felhalmozódott energiatorlódásokat.

Jelen társadalmunkban egyre növekvő elvárásoknak kell megfelelnünk munkánkban és magánéletünkben egyaránt. Rohanó életmódunk folyamán elhanyagoljuk az egészséges étkezést, a testmozgást és a pihenést. Ezáltal egyre fiatalabb korban tapasztalhatunk egészség romlást, folyamatos feszültséget. Az idegesség és a türelmetlenség szinte napi rutinná válik a mindennapok folyamán. A masszázs nagyon sok esetben segít. Természetesen nem pótolja a normális étkezést és a többi összetevőjét a normális életnek, de jótékony hatása igen jelentősen megmutatkozik teljesítményünkben és közérzetünkben egyaránt. Rengeteg féle masszázs létezik. Vannak gyógyító masszázsok, melyek egy-egy betegség kezelésének kiegészítéseként a gyógyulást segítik elő, továbbá a tüneteket, fájdalmakat enyhítik. Vannak olyan masszázsok, melyek kifejezetten az izmok lazítására vannak kidolgozva, valamint léteznek kifejezetten stressz oldó masszázsok. A masszázs technológiák tárháza szinte kimeríthetetlen, és a legtöbb nem igényel túl magas képzettséget, akár otthoni alkalmazásra is kiválóak lehetnek. Ezek a technológiák megkönnyíthetik életünket, kellemessé tehetik a hétköznapokat. maszázs

 

A masszázs az ősi időktől kezdve a gyógyítás természetes velejárója, ugyan egy időre mintha feledésbe merült volna, melyhez erőteljesen hozzájárult vegyi társadalmunk iszonyatos mennyiségű gyógyszer ellátása. Az elmúlt években, ahogy próbálunk ismét visszanyúlni a természetes gyógymódok irányába, úgy válik ismét természetes részévé a masszázs a gyógyítás folyamatának. Hatalmas előnye, hogy nincs káros mellékhatása, nem kell túladagolástól tartani. Szakértő kezek alatt még az egészséges szervezet is újjáéled, megfiatalodik.

 

Miért jó a masszázs?

 

Mindenki elismeri a testmasszázs jótékony hatását, mégis, ha nem orvos írja fel, csak kevesen szánják rá magukat, hogy rendszeresen igénybe vegyék.

A masszázs az egyik legősibb gyógyító eljárás. Első írásos emlékünk i.e. 2698-ból, Kínából származik, de nagy kultusza volt az ókori Indiában, Japánban, Egyiptomban is, innen került át az ókori görög kultúrába, tőlük pedig a rómaiak vették át. Európában csak a 19. századtól terjedt el gyógyító eljárásként.

Ma már bizonyított, hogy a masszázs hatására a bőrben vérbőség keletkezik, élénkül a vérkeringés, emelkedik a bőr hőmérséklete, ami hozzájárul a szövetek jobb táplálkozásához és élénkül a sejtek anyagcseréje. Fokozódik a faggyú és verejték-elválasztás, amely a szervezet hőszabályozó folyamatinak kiegyensúlyozottabb működéséhez vezet. A vér és nyirokkeringés fokozódása következtében élénkül a szervezet nedvkeringése, ami segíti a különféle kötőszöveti lerakódások felszívódását, így csökken a lerakódó zsír mennyisége, csökkennek a bőr alatti kötőszövetekben lévő feszülések, letapadások, hegesedések.

Most tavasszal, amikor sokan határozzák el, hogy salaktalanító kúrát végeznek, jól teszik ha testmasszázzsal egészítik ki, hiszen alkalmazásával könnyebben távoznak a salakanyagok a bőrből, izomzatból, mert nem csak a vérkeringés, de a nyirokkeringés is fokozódik.

A masszázs azonban nem mindig és mindenkinél alkalmazható. Nem ajánlott lázas, gyulladásos megbetegedéseknél, rosszindulatú daganatoknál, sérülésekkor, és tilos vérzékenyek esetében.

 


 

Milyen esetekben javasolt a masszázs?


 • Ortopédiai, mozgásszervi betegségek krónikus szakasza.
 • Reumatológiai elváltozások a tartó és mozgató szervrendszerben.
 • Centrális és perifériás bénulással társuló neurológiai (idegrendszeri) betegségek.
 • Krónikus vénás betegségek.
 • Hosszan tartó ágynyugalom, immobilizáció.

A masszázs hatásai

 

A masszírozás hatására fokozódik a vérkeringés és a nyirokkeringés, megváltozik a szervezetben keringő vér eloszlása, a percenkénti pulzusszám és a vérnyomás. A vérkeringés helyi élénkítése csökkenti a passzív vérbőségből eredő keringési zavarokat. A masszázsfogások, mint például a szivattyú, úgy hatnak az erekre, hogy a nyomás a perifériától a szív felé hajtja a vért. A kezelések során olyan kapillárisok (hajszálerek) kapcsolódnak a keringésbe, amelyek régóta nyugalomba voltak. Hatására javul a bőr felszívó, kiválasztó, érzékelő és hőszabályzó képessége. Javul a vér- és nyirokkeringés is. Hat az izomrendszerre: görcsoldó, tartásjavító. Szabályozza az idegrendszer működését, emellett salaktalanít és méregtelenít.

 • Az ideg mechanikai úton ingerelhető. Az ingerek hatására a szövetekben funkcionális változások jönnek létre.

A bőr irha rétegében és a laza kötőszövetekben hisztamin és bradikinin szabadul fel. Hisztamin hatására az erek falát alkotó simaizomrostok ellazulnak, hajszálértágulat, bőrpír keletkezik.

Bradikinin felszabadulás az értágító hatásokon kívül a sejtfal áteresztő képességét is megnöveli, ezzel nő az anyagcsere termékek felvétele, a káros anyagok leadása.

 

 • Javul a vérellátás, a szövetek oxigén és tápanyag ellátása. A nagyobb területen kialakuló értágulat a vérnyomás csökkenéséhez, az szív tehermentesítéséhez is vezet.

Hisztamin hatására az erek falát alkotó sima izomrostok ellazulnak, hajszálértágulat, bőrpír keletkezik.

 

Bradikinin felszabadulás az értágító hatásokon kívül a sejtfal áteresztő képességét is megnöveli, ezzel nő az anyagcsere termékek felvétele, a káros anyagok leadása.


 

Hatása a bőrre

A masszázs erősíti a faggyú- és izzadtságmirigyek kiválasztó munkáját, eltávolítja az elhalt hámsejteket, javítja a bőr anyagcseréjét, puhítja a hegeket és erősíti a szervezet védekezőképességét. Elősegíti a bőr rugalmasságának megőrzését, ezáltal lassítja öregedését.


Hatása az idegrendszerre

Bizonyos masszázstechnikák hatékonyan csökkentik az érző idegvégződések érzékenységét, ezért ezeket gyakran alkalmazzák fájdalomcsillapításra ideggyulladás és idegfájdalmak esetén. A lágy fogások stimulálják a mozgatóidegeket, emelik az izmok ingerelhetőségét.


Hatása a pszichére


Egyes technikák nem csupán a mozgásszervi betegségek esetén, hanem mentális értelemben is hathatós segítséget nyújthatnak. A lágy masszázsfogások megnyugtatják az idegeket, szabaddá teszi a légzést, oldja a feszültségeket, segítenek az ellazulásban. Előfordulhat, hogy masszázs közben a páciens egyszerűen álomba merül, ez is a test, a lélek és az elme mély ellazulásának jele.


Hatása az izmokra és ízületekre

A masszázs hatására a megfeszült ellazulnak (detonizálás), az ernyedt izomzat pedig újult erőre kap, helyreállhat a normál izomfeszesség.
Intenzív testmozgás után az anyagcsere során termelődő tejsav lerakódik az izomszövetekben, ami izomlázat, izomgörcsöket eredményezhet.
A masszázs elősegíti a tejsav eloszlását és kiürülését a fáradt izomzatból, ezáltal enyhíti a fájdalom és fáradtságérzetet. A sportolók verseny előtti felkészítése során alkalmazott masszázs segít a fáradtság csökkentésében, javítja az izomtónust, fokozza az izom rugalmasságát és az összehúzódás erejét növelve, erősíti az izmokat.


Hatása a csontokra

Csont, vagy ízületi sérülések után, mivel az izmok és ízületek mozdulatlanságra kényszerülnek, lelassul a helyi vérkeringés, nyirokpangás következik be, ez pedig duzzanathoz, izomletapadásokhoz vezet. Megfelelő masszázs alkalmazásával felgyorsíthatjuk a vér- és nyirokkeringést, eloszlik a duzzanat, fellazul az összetapadás, és az ízület visszanyeri egészséges aktivitását.

Hatása a szervekre

A masszázs belső szerveink működésére is hatással van. Ez abból adódik, hogy belső szerveink kapcsolatban állnak bőrünk bizonyos zónáival, és köztük reflexszerű (automatikus) reakciók léphetnek fel. A bőr ilyen jellegű zónáinak célirányos masszírozásával befolyásolhatjuk egyes szerveink, mint például a vese, a máj vagy a szív működési zavarait. ezen az elven alapul a láb reflexzónáinak masszírozása, valamit a kötőszöveti masszázs.

 

A masszázs tilos az alábbi esetekben

 • akut gyulladásos betegségek, pl. vese-, ér-, csonthártya vagy ízületi gyulladás
 • inak, szalagok és izmok komolyabb sérülései
 • porckorongsérv
 • csontbetegségek, pl. csontritkulás, csonttuberkulózis
 • keringési betegségek, pl. trombózis
 • magas vérnyomás, szívbetegség, pacemaker
 • kóros értágulatok (aneurizma), súlyos visszérproblémák
 • fokozott vérzékenység
 • menstruáció első két napja
 • lázas betegségek
 • tüdő, mellhártya heveny megbetegedései, TBC
 • rákos megbetegedések, kemoterápiás kezelés
 • cukorbetegség előrehaladott állapota
 • fagyás vagy égés
 • bőrbetegségek (fertőzés, gomba, gyulladás)
 • pszichiátriai betegségek (epilepszia, skizofrénia)
 • alkoholos, drogos állapot
 • nagymértékben legyengült, sápadt, leromlott, igen idős betegek 

Szavazás

Szokott Ön rendszeresen masszázsra járni?
Igen, havonta egyszer.
Igen, havonta kétszer.
Nem.
Asztali nézet